Založ si blog

Blokáda pochodu neonacistov v Bratislave

V sobotu 16. marca sa v Bratislave uskutočnil pochod stúpencov vojnového Slovenského štátu, ktorí si po úvodných predslovoch na Hodžovom námestí pripomenuli sladké časy klérofašizmu demonštratívnym pochodom na Martinský cintorín k hrobu Jozefa Tisa. Na ten istý deň bola nahlásená aj blokáda tohto pochodu, pod ktorú sa podpísali predstavitelia občianskych organizácii a ľudia, ktorí sa tak či onak hlásia k ľavicovým hodnotám, ale najmä radoví občania, z rôznych dôvodov vyjadrujúci nespokojnosť nad neofašistickým hnutím, ktoré sa v posledných rokoch rozmáha po celej Európe, Slovensko nevynímajúc.

Účastníci blokády sa stretli na Námestí Slovenského národného povstania, kde chceli pochodujúcich fašistov zastaviť, prípadne ich dôrazne upozorniť, že nie všetci Bratislavčania sú z ich prítomnosti nadšení a nie všetkým je vzostup fašizmu ľahostajný. Napriek tomu bolo zábavné sledovať všetky osobnosti verejného života v družných rozhovoroch navzájom i s členmi politickej lobby, takže zatiaľ čo pán Ftáčnik predstavoval občianskeho odporcu fašizmu takpovediac „zhora“, osobnosti profilované ako ľavicoví intelektuáli, či ochrancovia ľudských práv zase „zo stredu“, chýbal ten kľúčový prvok, tí „zdola“, tí jediní, ktorí môžu súčasný neofašizmus poraziť, tak, ako porazili jeho predchodcov v 20. storočí. Paradoxne, práve „holohlavci“ pôsobili tak akosi bezprostrednejšie, „ľudovejšie“ ako protestujúci, minimálne nemali problém s presunom cez celé mesto k hrobu svojho idolu, kým naša skupina sa počas antipochodu k cintorínu stenčila asi tak na polovicu pôvodného počtu. V každom prípade, celý priebeh poobedia ma len utvrdil v názore, že skutočný odpor voči fašizmu sa nesformuje v podmienkach takpovediac meštiackych záujmových krúžkov, ale na tak veľmi a tak dlho opomínanej ľudovej platforme, na ktorú má v časoch ekonomickej krízy práve fašizmus často taký tragický a zhubný vplyv. Bratislava funguje v podobných prípadoch ako výkladná skriňa a to výkladná skriňa elitárska, úprimne, ťažko povedať, kto z pochodujúcich či blokujúcich sa reálne pohybuje medzi pracujúcimi, aby videl aká je situácia medzi ľuďmi, s ktorými stále viac strácame kontakt.

Občianske iniciatívy sú samozrejme chvályhodné, no nemôžeme si nahovárať, že keď sa v Bratislave dvesto protestujúcich – ktorí si na konci nezabudnú zatlieskať, akí sú občiansky uvedomelí – postaví proti trom stovkám fašistov, pohnú sa ľady. Prirodzene by sa nepohli ani keby protestujúcich prišlo povedzme dvetisíc, smutný fakt v tejto súvislosti skôr je, že podobné akcie nereflektujú spoločenský pohyb, sú oddelené od reálnej situácie väčšiny ľudí na Slovensku a aj z týchto dôvodov nemajú šancu veci pohnúť. Kamkoľvek. Prestaňme sa malomeštiacky strkať a pretláčať, dokazovať si, kto z nás je uvedomelejší občan, „progresívnejší“ ľavičiar.

Nekoordinované občianske protesty majú vždy tendenciu sa rozplynúť, ideovo i fakticky „vyšumieť“. Aj z tohto dôvodu sa ukazuje ako stále podstatnejšia, ako som uvádzal už v článku o Kontraplese, organizácia a spolupráca. Nemôžeme sa voči sebe vyhraňovať, ak nechceme byť porazení. A hlavne, v situácii keď veľa ľavičiarov nachádza spoločnú reč takmer už len v antifašizme je dôležité hľadať k sebe cesty a neodcudzovať sa navzájom. A najmä, neodcudzovať sa pracujúcim.

MB

Vybrané poznámky k aktuálnemu stavu globálneho fašizmu

10.09.2013

Niet väčšieho potešenia pesimistu ako vlastné omyly Euroatlantická konzumná spoločnosť je „hlboko“ znepokojená: kapitalizmus drasticky lieči jej ilúzie o humánnom charaktere tohto typu spoločnosti (zisk/peniaze už nepokryte konkurujú životu, zdraviu a zdravému rozumu). Štvrťstoročie po vymazaní reálneho socializmu sa „intelektuálom“ odrazu ukazuje jeho známa [...]

Nezamestnanosť ako nevyhnutná súčasť kapitalizmu

03.04.2013

Otroctvo, ale i akákoľvek fyzická práca by sa dala odstrániť iba za predpokladu plnej automatizácie. „Keby každý nástroj na rozkaz alebo už s predvídaním takéhoto rozkazu dokázal splniť svoju úlohu… keby tak člnky same od seba tkali a paličkovali, hrali na gitaru, nepotrebovali by stavitelia pomocníkov, ani páni otrokov.“ [1] Keď Aristoteles písal tieto slová, [...]

Otázky zamestnanosti absolventov VŠ

20.03.2013

Zamyslenie sa nad stavom vysokoškolského vzdelania na Slovensku Na úvod by som spomenul zopár všeobecne známych faktov z oblasti uplatnenia absolventov vysokých škôl v praxi. Neskôr stručne zhrniem môj subjektívny názor na príčiny a možné východiská z tohoto stavu. Ako je známe, absolventi VŠ na Slovensku majú často problémy s hľadaním si zamestnania, čo dostatočne [...]

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

leofrankel

Frankelova spoločnosť združuje ľudí, ktorých spája záujem o teoretické a politické otázky antikapitalistického hnutia usilujúceho o nastolenie nových, socialistických spoločenských vzťahov. Nielen v minulosti, ale predovšetkým dnes je toto hnutie ideovo a politicky heterogénne. Potom čo sa od neho odlúčil sociálno-demokratický prúd, je tvorené komunistickými (proletárskymi) a niektorými radikálno-demokratickými (maloburžoáznymi) stranami a skupinami. Časť z nich vychádza z marxizmu, iné z teórií, ktoré sa viac-menej vyznačujú eklektizmom. Frankelova spoločnosť sa politicky hlási ku komunistickému disentu, teoreticky k dialektickému, revolučnému marxizmu, ktorý vyjadruje triedne záujmy námezdne pracujúcej väčšiny – proletariátu. Uvedomuje si pritom nevyhnutnosť spoločného postupu v rámci širokého hnutia odporu proti kapitalizmu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 17574x
Priemerná čítanosť článkov: 2197x

Autor blogu

Kategórie